Home > About Voysey > Buildings > Hill Close

Hill Close, Studland Bay, Dorset

Date: 1895

Client: Alfred Sutro

Listing: Grade II

 

Pevsner's Dorset (with Michael Hill and John Newman, 2018) says:

Studland. HILL CLOSE, 3/8m SW. Designed in 1896 by Voysey for Alfred Sutro, the popular Edwardian playwright. It is, like every Voysey house, an object lesson in creating picturesque irregularity within a unified frame. Roughcast walls, battered buttresses, long, low mullioned windows, all drawn snugly under the deep sloping hips of the stone-tiled roof. That is what Voysey would do anywhere. His only concession to local practice is the framing of the windows with rough-hewn blocks of Purbeck stone. Hill Close was built as a studio house, the studio window angled towards the view of Studland Bay. Restored in 2003 by Morgan Carey Architects, who removed some poor additions and added a sensitive one of their own at the S end.

Former LODGE with garage (‘motor house’, rather) by the road. Also Voysey’s, but of 1913: altered.

Hill Close

Image from Dekorative Kunst, 1898.


Page last amended 2nd August 2021